Tanum - Från sött till salt

De orden beskriver Tanums fantastiska mångfald på ett utmärkt sätt. Här möter kust inland och bildar ett fantastiskt skogslandskap. Den västra delen av området gränsar mot världens vackraste skärgård. Få områden kan stoltsera med att kunna erbjuda både en vacker skärgård och hissnande vildmarksområden med fantastiska insjöar. Men det kan vi. Tanum är också västkustens skaldjursmetropol, något som märks på de lokala restaurangerna, där råvarorna i princip landar direkt på tallriken. Inget skryt, bara ren fakta, menar vi. Året runt erbjuder vi nästan allt – från sött till salt.

I Tanum möter kust inland med karga klippor och djupa skogar. Västerut, i havet, finns de spännande Väderöarna. Österut gränsar Tanum mot Dalsland och bjuder in till svampskogar och dramatiska vattenfall. Mitt emellan ligger Världsarvet Tanum med magiska hällristningar och spår från bronsåldern. Kustsamhällena Grebbestad, Fjällbacka och Hamburgsund lockar med nöjen, båtliv, bryggshopping och smakrika restaurangupplevelser. En perfekt utgångspunkt för skärgårdsturer, kajakpaddling och säl- eller ostronsafari. Idag är Tanum en av Sveriges största turistkommuner.

 

Grebbestad

Välkommen till ostronets metropol. I Grebbestad finns världens bästa ostron, det menar i alla fall vi. Här ligger den berömda Ostronakademin som varje år är med och arrangerar både Ostronets Dag och Nordiska Mästerskapen i ostronöppning. Låt dig hänföras och missa inte att avnjuta både ostron och bubbel när du besöker oss! Det var i Grebbestad som vissångaren och poeten Evert Taube fann mycket av sin inspiration och där det också därför han står som staty på torget. Grebbestad är kommunens störta tätort samtidigt som den mysiga bohusidyllen finns kvar. Den fina bryggpromanden i anslutning till den myllrande gästhamnen, skapar liv och rörelse och ger en genuin känsla. Här erbjuds shopping, restauranger, uteserveringar och aktiviteter för både ung som gammal. I anslutning till Grebbestad ligger även Nordens största sportbutik Sportshopen. Grebbestad är händelsernas palats och bjuder in till ett stort utbud under hela året.

Läs mer

 

Fjällbacka

Fjällbacka skärgård är en plats att älska. Det är här som Ingrid Bergmans byst står placerad med flickan vänd mot denna magnifika skärgård. Gästhamnen bidrar till att ge orten en härlig puls under sommarmånaderna. Placerad nedanför det storslagna Vetteberget, strax intill den berömda Kungsklyftan, skapar den tillsammans med uteserveringar och affärer ett myllrande liv med människor från världens alla hörn. Men den majestätiska klippa som Vetteberget utgör och som ringar in hela Fjällbacka skapar även en mystisk och tät känsla. Ja, i alla fall i fantasin. Camilla Läckergs däckarromaner utspelar sig just här. Denna moderna fiskeort erbjuder liv och rörelse året runt med fisketurer, kajakpaddling och guidningar är bara några exempel på vad du hittar här.

Läs mer

 

Väderöarna

I yttersta kustbandet, rakt väster om Fjällbacka ligger väderöarna. Öarna är fulla av minnen och spår från århundradets sjöfart och lotsverksamhet. Spår finns så långt tillbaka som till 1200-talet. Till Väderöarna åker man för att ”bara vara”, dyka, fiska, måla, bada i det kristallklara saltvattnet och vandra bland klipporna. På de karga öarna har historiens vingslag och naturens prakt aldrig varit så påtaglig. Ett besök till ögruppen kommer du bära med dig resten av livet.

 

Hamburgsund

Det är något alldeles extra med Hamburgsund. Sundet som strävar från Hornborgs klippa i söder till ”sunnegapet” vid Vändigen i norr skapar en helt unik omgivning. Längs sundet ligger bebyggelsen med gamla sjöbodar och bryggor, vilket skapar en känsla av det verkligen genuina Bohuslän. Här finns gemytliga restauranger, uteserveringar, shopping och närhet till massor av badstränder och gömda smultronställen. Från Hamburgsund tar du dig enkelt ut till de magnifika Väderöarna. Du kan åka på skärgårdstur, paddla kajak, förkovra dig i samhällets stenhuggarhistoria eller uppleva de unika hällristningarna vid Torsbo. Upplev Hamburgsund året runt, såväl på sommaren som på hösten i gråvädersromantiken eller när snön gnistrar på granithällarna.

 

Havstenssund

Vid sundet längst upp i Sannäsfjorden, bland kobbar och skär, ligger Havstenssund. En lugn oas där hamnen utgör ortens hjärta. Med en kort båttur kan man ta sig till naturreservatet på Trossö-Kalvö-Lindö som erbjuder en makalös naturupplevelse. Öarna är dessutom förbundna med varandra genom en gång- och cykelled. I hamnområdet i Havstenssund erbjuds skaldjurscafé, tångbutik, ateljéer, en affär och här ligger även GBM – en av landets äldsta marinhandlare. En promenad längs Spången tar dig till ortens badplats och ger samtidigt en vacker skärgårdsupplevelse. Vi vågar lova att Havstenssunds idyll kommer att ge mersmak.

 

Bullaren

Få områden kan stoltsera med att både kunna erbjuda vacker skärgård och hissnande vildmarksområden med fantastiska sjöar. Det kan vi. En dryg halvtimmes bilfärd ifrån Fjällbacka skärgård finner du rofyllda Bullaren, där kust möter inland. Mötet kommer skapa mersmak och en önskan att komma tillbaka om och om igen. Under vintern kallar sjöarna till långfärdsskridskor och landskapet erbjuder gnistrande skidspår i vintersolen. Pimpelfiske, korvgrillning och bastubad ger den ultimata upplevelsen. I Bullaren kan du få en annorlunda semesterupplevelse. Det finns gott om spännande platser att upptäcka. Du kan välja bland Bullaresjöarnas lättpaddlade vatten, kantade av härliga badstränder eller de spännande Kornsjöarna, där vildmarkskaraktären blir än med påtaglig. Glöm inte fiskespö och kamera! Bullaren är helt enkelt semesterrekreation när den är som bäst. I bullarskogarna finns rikligt med svamp och stor variation av djur och växter.

 

Resö & Kosterhavet

En slingrig väg och två små broar leder fram till Resö, Tanums nordligaste punkt. Här i den omväxlande naturen, mellan ängar och tallskog, stränder och utsiktsberg kunde inte den bohuslänska idyllen vara mer påtaglig. Låt granithällarna värma dina fötter, låt vinden dansa genom håret och svalka dig i det rena och klara vattnet på någon av de många badplatserna. Det är också här som den södra porten till Kosterhavets Nationalpark ligger. Beläget invid parkens geografiska mittpunkt är Resö den perfekta platsen för att utforska Sveriges första marina nationalpark. Bada, dyk, fiska, åka på båtutflykt eller vandra längs stränderna – upplev den fantastiska plats du befinner dig på. Upplev Resö.

 

Tanumshede

Tanumshede är Tanums centralort, kanske för att vårt områdes vagga ligger just precis här. Den gamla Kungsvägen mellan Norge och Danmark passerade genom Tanumshede och bidrog till att skapa en naturlig knytpunkt för resande. Och resandet har fortsatt att vara kommunens charm. På bronsåldern låg vattenlinjen ungefär i höjd med Tanumshede. Det var också då som våra europeiska förfäder levde här och ristade sina målningar på hällarna vid vattnet. De lämnade berättelser till oss som lever än idag, vilka du kan uppleva genom att besöka UNESCO:s världsarv vid Vitlycke utanför Tanumshede. Idag bjuder Tanumshede ett stort utbud av shopping och service. På orten finns även Tanum Shoppingcenter som har ett stort urval av butiker, restauranger och lekland.

 

Rabbalshede

I skogarna kring Rabbalshede erbjuds lugnet, rekreation och tystnad. Här lever också en flera hundra år gammal tradition vidare med stor marknad varje vår och höst. Vid Solhem, strax norr om Rabbalshede, ligger ett pittoreskt krukmakeri och galleri mitt i lantidyllen mellan ängar och hagar. Här finner du en plats väl värd en omväg.

 

Gerlesborg

I sydvästra Tanum ligger Gerlesborg. Denna oas är Tanums främsta kulturcentra med Gerlesborgsskolan i spetsen. Skolan arrangerar Sveriges främsta konstkurser och seminarier och har många aktiviteter och ett gediget program med konserter och föreläsningar året runt. Konstnärernas Kollektivverkstad, KKV, visar stenskulpturer och du själv kan få prova på att skulptera i deras verkstad. Den lugna atmosfären och omgivningarna med svårslagen utsikt över Bottnafjorden gör att många duktiga konstnärer hittar sin inspiration här.