Vill du också vara med och bidra till ett renare och finare Bohuslän?

Då är du är i gott sällskap. Tillsammans är vi ett gäng organisationer och kommuner som gått samman i satsningen Håll Bohuslän Rent. Tillsammans kan vi hålla skräpet borta från vår vackra natur.

Om skräpet på Bohusläns stränder

På bara några tiotal år har det marina skräpet blivit ett stort och mycket allvarligt problem både ute till havs och längs våra kuster. Bohuslän har länge varit särskilt utsatt för skräp från havet och får ta emot flera hundra ton skräp årligen från hela världen på grund av havsströmmar.

Hjälp till att plocka upp skräpet

Det finns många sätt att hjälpa till att plocka upp skräpet längs havet och i naturen. För att göra det enkelt att hjälpa till finns det till exempel gratis strandstädarkit att hämta ut på flera turistbyråer och anläggningar. Det finns också påsholkar ute på öarna där du kan hämta påsar. Din bästa hjälp är den digitala strandstädarkartan där du till exempel kan markera var du plockat skräp och sedan få hjälp med upphämtning. Här kan du också se eller göra en markering över var det är skräpigt just nu.

Hämta ett gratis strandstädarkit

Vill du hämta gratis strandstädarkit, med allt som gör dig redo för strandstädning?

Hos oss kan du hämta upp detta!

Ett strandstädarkit innehåller:

  • Handskar
  • Påsar
  • Information om Strandstädarkartan –  ladda ner appen via App Store eller Google Play eller besök strandstädarkartan.se.
    (Med reservation att strandstädarkiten kan vara slut)
5 fakta om skräp i havet
  • Fem badkar med skräp – så mycket skräp spolas det upp på Bohusläns kust… varje timme.
  • Runt 80 % av skräpet i havet kommer från land.
  • Det tar cirka 200–500 år för en aluminiumburk att brytas ner av naturen. Motsvarande tid för en glasburk är en miljon år.
  • 94% av all plats i havet syns inte, för det sjunker till havsbotten efter ett tag.
  • Plast som hamnar i naturen delar sig i mindre och mindre bitar och blir till slut mikroplast. Ingen vet hur riktigt hur länge plasten stannar kvar i naturen – men det tar lång, lång tid.

Allt material som hamnar i havet, som inte ska finnas där, kallas för marint skräp. Det kan ha dumpats direkt i havet, eller förts dit via regnvatten och floder. Visste du att 80% av allt skräp i havet kommer från land?

Läs mer om Håll Bohuslän Rent Här hittar du strandstädarkit