Grebbestad med sin idylliska fiskehamn är en av de mest populära badorterna i Bohuslän.
Fiske och sjöfart har genom tiderna varit betydande näringar och det finns fortfarande flera fisketrålare kvar i hamnen. Längs bryggan trängs också ett flertal fisk och skaldjursrestauranger. Under sommarens högsäsong är det trångt och fullsatt medan Grebbestad bjuder på en betydligt mer rofylld atmosfär resten av året. Den som besöker Grebbestad bör passa på att smaka dagsfärska skaldjur och handplockade ostron. Ostronakademin har sitt säte i just Grebbestad och arrangerar bland annat Ostronets dag och tävlingar i ostronöppning.
Många kända profiler har genom tiderna gjort sitt avtryck i Grebbestad. Evert Taube var en av dem som gärna vistades på Otterön, en av öarna utanför TanumStrand – det var här den välkända visan ”Så länge skutan kan gå” kom till.
Grebbestad genom tiderna
Näringar som handel, sjöfart, konserv- och fiskeindustri bidrog till samhällets utveckling under 1800-talet. Restaurang Grebys ligger i ett magasin vackert beläget vid Grebbestads hamninlopp och har ett förflutet som konservfabrik.
Förutom fiskehamnen och bryggpromenaden kan också ortens nygotiska granitkyrka från 1890-talet vara väl värt ett besök. Och den som vill uppleva skärgården utanför Grebbestad från bästa utsiktpunkt, rekommenderar vi att följa stigen upp på Stöbergets högsta topp.
Ostron från Grebbestad
Ostronakademien har sitt säte i Grebbestad. En ideell förening som arbetar för att öka kunskapen och intresset för det svenska ostronet ostrea edulis. Nordiska mästerskapen i ostronöppning hålls i maj varje år i Grebbestad. Ostronets Dag i början på september är en kär folkfest då också SM i ostronöppning går av stapeln på orten. TanumStrands ostron är handplockade av Bröderna Klemming från havet utanför Grebbestad.
Bröderna Klemming är licensierade ostronfiskare vilket krävs för att ta upp och sälja ostron. Ett ostron tar minst sex år på sig att för att uppnå bästa klass. Klemming är nästan ensamma om att sälja vilda ostron och står för ca 90 procent av alla ostron som når fiskhandlare och exklusiva restauranger i hela Sverige. Ostronen har blivit en specialitet för orten.
Bad- och kurorten Grebbestad
Redan runt sekelskiftet gjorde sig Grebbestad känd som bad- och kurort. Gyttjan i havsviken ansågs vara mycket hälsofrämjande och man erbjöd gyttjekurer. Under denna period fanns det både kall- och varmbadhus, 1974 revs den längst bevarade byggnaden – kallbadhuset. Idag lever SPAtraditionen vidare på TanumStrand och det finns många fina stränder och badplatser i området runt Grebbestad.
Öl från Grebbestad
Grebbestad Bryggeri är det äldsta och ett av Sveriges främsta mikrobryggerier. Här bryggs öl efter lokala traditioner i handgjorda kopparpannor. Under bryggmästare Johan Hanssons omsorgsfulla hantverksledning tappar Grebbestad Bryggeri drygt 600.000 liter öl per år, allt enligt traditionella recept och bryggerimetoder.
Fler besöksmål i Tanum
Tanum är en av Sveriges största turistkommuner och erbjuder många smultronställen att besöka både på land och hav.